31-12-2002 (Trip naar Trinidad)


Om 5:45 worden we wakkergebeld door het hotel. Om half 7 worden we namelijk opgehaald voor onze tour naar Trinidad. Het hotel heeft een klein maar vies ontbijt voor ons gemaakt, zodat we niet met lege maag hoeven te vertrekken. De bus heeft echter vertraging, en in plaats van 6:35 vertrekken we om 7:10.
Hans en Jochem hebben gelezen dat Trinidad de mooiste stad in Cuba is, het is een onderdeel van ENESCO.
De reis naar Trinidad duurt erg lang, ruim 4 uur. In de tussentijd verteld Eddy, onze reisleider, wat over plaatsen die we passeren etc.
Rond 12 uur komen we aan in de buurt van Trinidad, maar eerst gaat hij in een restaurant eten voor ons bestellen. Daarna gaan we naar een pottenbakkerij. Waarom we nu naar een pottenbakkerij gaan weet niemand, niemand lijkt het interesant te vinden, en we hebben nog maar 2 uur om in Trinidad rond te kijken.
20 minuten later vertrekken we naar het restaurant. Het hoofdgerecht is goed, het personeel zeer niet vriendelijk. Na zo'n 30 minuten vertrekken we weer naar Trinidad, nog 1.5 uur om daar rond te lopen dus. Aangekomen in Trinidad geeft Eddy ons een rondleiding door het dorp. Persoonlijk vind ik het niet zo heel erg speciaal. Het lijkt veel op la Havana, behalve dan dat er bijna niet over de straten gelopen kan worden vanwege het slechte onderhoud.
Na ongeveer een uur brengt hij ons naar een cafe, waar hij ons iets te drinken aanbiedt. We hebben nu nog maar ongeveer 30 minuten om rond te lopen in Trinidad, maar al snel blijkt dat dat redelijk veel is. Er is bijna niets interesants te zien. Ik vraag me ook echt af waarom mensen dit 'de mooiste stad van Cuba' noemen. La Havana vind ik vele malen mooier, de bevolking is daar vele malen vriendelijker, etc etc.
We besluiten terug te gaan naar de tourbus, die ons enkele momenten later terug gaat brengen naar Varadero.
Onze reisleider verteld ons nu waarom we zo vroeg weggaan. Omdat het vandaag 31 december is, hebben de cubanen nog al eens de gewoonte om erg veel te drinken. Ook is het rond half 7 donker, wat het nog eens extra gevaarlijk maakt, omdat cubanen niet zo snel hun verlichting aandoen. Ongeveer een half uur later remt de bus ineens. Een man zit dronken op zijn paard en rijdt ons tegemoet aan de foute kant van de weg. Het is mij een raadsel hoe hij op zijn paard blijft. We rijden verder.
Ongeveer een uur later komen we nummer 2 tegen. Een dronken boer is op zijn tracktor aan het rijden. Van de ene kant van de weg waggelt de tracktor naar de andere kant. De bus passeerd de man zo voorzichtig mogelijk.
Weer een uur later komen we nog een dronken fietser tegen, zijn fiets waggelt ook van links naar rechts, maar deze man is makkelijker te passeren.
Het begint te schemeren, wat betekend dat het gevaarlijker op de weg gaat worden. Er rijden veel wagens zonder licht, of juist met groot licht. de fietsen zijn over het algemeen niet verlicht. Ook rijden er veel paard en wagens onverlicht rond, vaak zonder reflectoren zodat je ze pas de laatste seconde ziet.
Gelukkig komen we 45 minuten na schemering terug op ons schiereiland.
's Avonds is er een oudjaarsfeest bij ons hotel.

terug


Cubaanse school

Mensen achter op vrachtwagen. Vrachtwagens zijn hier verplicht lifters op te pikken.

Tussenstop in Cienfuego

Wilde koeien op de weg

Eten in een restaurant in de buurt van Trinidad

'No Pase'; iedereen loopt hier door


Straatbeeld van Trinidad

Meisje met hond

Baseball is de nationale sport, word ook bijna overal gespeeld


Ik heb van veel mensen mails gehad over hoe het hotel nu eigenlijk heet.
Het heet "Hotel Arenas Doradas"
Klik hier voor een site waar het hotel door bezoekers besproken wordt